Tankar & Funderingar

Tänkte göra några inlägg här lite då och då med tankar o funderingar kring ridning, hästhantering mm. Skriver jag något som är oklart eller något som fungerar för dig och din häst hör gärna av dig och fråga/berätta! 

Några grundförutsättningar jag har: 

  • Hästen är inte gjord för att vi ska sitta på den.
  • Hästen har inte bett om att vara en del av vår värld, vi har där med ansvaret att allting fungerar så smärtfritt som möjligt för alla inblandade individer. 
  • Hästen är ryttarens spegelbild.
  • Hästen är mästare på kroppsspråk.
  • En häst utan ryttare är fortfarande en häst, en ryttare utan en häst är bara en människa.

Ha ett öppet sinne, lek med tanken, prova dig fram, våga misslyckas och prova igen.

 

Nedan kan du hitta lite fundering du kan ha i bakhuvudet när du rider/umgås med hästen nästa gång, eller när du bara är människa. Hur svarar din kropp o hur svarar hästen när du experimenterar i tanken och på vilket sätt i så fall? Vill du ha förändringen du ev får? (Välj att fokusera på en fundering i taget, skapa din sanning kring det du funderar på). 

Vill du får mer inspiration, övningar och tankar kring hästar och ridning, klicka gärna in på bloggen Ridning i Centrum som jag och 3 instruktörskollegor skriver. 

2. Okt, 2018

Foten, Jordning

Skosulan mot fotsulan och tvärt om, upplever du någon skillnad?

26. Sep, 2018

Upptäck i dig själv

När du svänger, vill din kropp per automatik svänga med fokus på din insida eller din utsida?

4. Aug, 2018

Foten, Jordning

Blir upplevelsen annorlunda om du låter stigbygelplattan komma upp och möta/bära din fot istället för att din fot ska nå ner till stigbygelplattan?

13. Jul, 2018

Andning

Händer det något med din andning om du istället för att försöka andas djupt luktar på din omgivning?

21. Jun, 2018

Byggklossar

Hur reagerar din kropp på ordet "självbärig"?
(att vara självbärig)

15. Jun, 2018

Sittbenen

Känner du båda dina sittben lika mycket eller är det något som känns tyngre/lättare än det andra? Vad skulle du behöva göra för att du ska uppleva dem som lika? Kan de förbli lika även när du svänger/går på volt och/eller utför andra övningar?

29. Maj, 2018

Andning

Dina skulderblad, hur rör de sig vid in- resp. utandning? Åker de ihop och upp för att sedan släppas ner och breddas, eller breddas de för att sedan åka ihop något?

23. Maj, 2018

Armbågar

Dina armbågar, finns det möjlighet till rörelse inne i leden eller känns den låst? Vad händer om du tänker att du har tunga armbågar?

20. Maj, 2018

Tankens kraft

Hur känns ordet/känslan ”frihet” i kroppen? Lättar/öppnar du upp/expanderas det någonstans i kroppen? Hur upplever du din andning?

18. Maj, 2018

Bröstbenet

Ditt bröstben, känns det fritt och rörligt eller fast och stelt, eller någonstans mitt emellan? Hur påverkar det din andning samt resten av kroppens rörlighet och förmåga att ta emot hästens rörelse?

9. Maj, 2018

Foten

Har du en bred fot med jämn kontakt mot hela stigbygelplattan eller har du mer tryck på insidan eller utsidan av foten? Är det lika på båda fötterna?

30. Apr, 2018

Bäcken och ryggrad

Var fäster ditt bäcken ihop med din ryggrad? Är det en fast fästning eller finns det möjlighet till rörelse där?

26. Apr, 2018

Tårna

Dina tår, vilar de i skon eller kniper/spretar de? Vad händer om du byter placering på stigbygeln? Kan du vifta på tårna utan att tappa balansen?

20. Apr, 2018

Byggklossar

Vad är din kropps svar om din ridlärare (eller någon annan auktoritär person ) säger till dig
-”sträck på dig!”/-”räta upp dig!”?
När är din ryggrad som längst, dvs när är du som längst?
Är det när bröstbenet och rumpan åker ut och axlarna bak, eller är det när din nacke kan förlängas och korsben och bröstben är parallella?

18. Apr, 2018

Benets leder

Skulle höftleden, knäleden och fotleden kunna samarbeta och göra att benen sviktar ihop med hästens rörelser? Vilken rörelseriktning har svikten? Vad händer om du fixerar en led, påverkar det de andra två lederna och där med din förmåga att vara följsam?

13. Apr, 2018

Fotleden

Din fotled, är den en gångjärnsled eller en kulled?
Vilka rörelser är det tänkt att den ska göra?
Finns det en viss rörlighet i fotlederna när du rider?
Vad händer vid volt/tempoväxling/gångartsbyte/halt?
Kan de få förbli rörliga och sviktande?

9. Apr, 2018

Knäleden

Din knäled, vad för typ av led är det (gångjärnsled/kulled)? Vilka rörelsemöjligheter har den?
Finns det en viss rörlighet i dem när du rider? Vad händer vid volt/tempoväxling/gångartsbyte/halt? Förblir båda rörliga eller låser du någon eller båda?

6. Apr, 2018

Höftleden

Vart sitter dina höftleder? Vad för typ av led är det (gångjärnsled/kulled)? Vad har du för rörlighetsmöjligheter i leden (avsuttet och uppsuttet)? Vad händer i leden vid voltarbete/tempoväxling/gångartsbyte/halt? Kan den få vara mjuk, djup o väloljad oavsett aktivitet?

2. Apr, 2018

Överkäken

Upplever du någon skillnad i kroppen om du slappnar av i din överkäke? Händer det ngt på yttre respektive inre överkäken när du går in på en volt? Byte av gångart?

31. Mar, 2018

Sittbenen

Hur skulle du förklara för dig själv dina sittbens rörelse i skritt/trav/tölt/galopp/pass på rakt spår? Är det samma förklaring på båda sittbenen eller varierar det?

29. Mar, 2018

Foten

En nedsläppt häl eller en nedtryckt häl?
Får foten vara parallell med underlaget?

27. Mar, 2018

Andning

Hur uppför sig dina axlar vid in- respektive utandning när du tar ett djupt andetag? Åker de upp mot öronen vid inandning för att sedan släppas ner vid utandning, eller är de mer eller mindre oberoende och vilar på bröstkorgen?

24. Mar, 2018

Mjuka ögon

Upplever du någon skillnad om du låter omvärlden komma till dig istället för att du söker upp den? Vilar dina ögon i sina hålor eller söker de ständigt upp mål du ska ta dig till, gärna så fort som möjligt?

22. Mar, 2018

Placering

I tanken, vart upplever du att du sitter på hästen? Över frambenen/mitt på hästen/över bakbenen? Vart känns det som det är enklast att vara i balans och i hästens rörelse?

19. Mar, 2018

Korsben Bröstben

Ditt korsben och ditt bröstben, hur förhåller de sig till varandra när du upplever att din kropp kan ta emot hästens rörelser som bäst?

17. Mar, 2018

Sittbenen

Skulle du säga att du tar emot hästens rörelser upp genom sittbenen eller försöker du sticka ner sittbenen i hästens ben?

16. Mar, 2018

Andning

Vid ett djupt andetag, åker din mage ut eller in vid inandning?

Senaste kommentaren

05.10 | 17:21

Hedvigs engagemang och förmåga att få kroppar att förändras, både min och hästens, med Kraniosakral behandling är något som med ord inte kan beskrivas rättvist. Det måste upplevas!!

29.11 | 04:47

Hedvig är bara bäst, med engagemang, kunskap, nyfikenhet och fantasi hjälper hon mig och min häst. Rekommenderar henne varmt.

05.03 | 12:12

Har ridit för Hedvig i snart två år o jösses jag har blivit en helt annan ryttare!!!
Har fått ett helt nytt fokus på min kropp o balans både i ridningen men även till vardags. Fantastiskt!!!❤️

Dela den här sidan