Hedvig Ahlsten

Jag utgår från gården Limmerhult Norrgård söder om Linköping.

Jag brinner för utveckling, både min egen och mina kunders. Jag drivs hela tiden av att lära mig mer om mig själv, hästen, träningen av häst och ryttare, människokroppen, hästenskropp, med mera. Jag vill kunna ge mina och andras hästar så bra förutsättningar som möjligt och jag vill ge mig själv och mina kunder det samma. 

Jag är utbildad ridinstruktör och hästtränare på Hólar, Island. Jag bodde på ön under 5år och jobbade då som hästtränare på några olika avelsgårdar och träningshäststall förutom studierna. Jag flyttade hem till Sverige igen 2012 och har sedan dess drivit mitt företag.

Jag är instruktör i Centrerad Ridning nivå II. När jag kom i kontakt med CR var det som att komma hem, det var kul att rida igen efter en längre svacka. Jag fick verktyg som handlade om mig och min kroppsmedvetenhet, koordination och balans. Jag fick en förståelse för hur lite jag behövde göra och hur bra hästen helt plötsligt förstod mig. Magi! CR gav mig verktyg inte bara till min ridning och samvaron med hästen utan till livet i stort, det har blivit ett sätt att leva. Den pedagogiska delen och filosofierna kring kropp och knopp oavsett om det är hästens eller människans är enkla men kan ibland vara svåra att hitta i början innan bruset man lagt på sig genom åren börjar tystna.

CR ledde mig till den kraniosakrala terapin som jag blivit terapeut i på både häst och människa. Den kraniosakrala terapin går hand i hand med CR enligt mig. Man vill komma åt kärnan av individen och dess fulla potential. Med den kraniosakrala terapin vill man, precis som inom den Centrerade Ridningen, skala bort invanda mönster och tankar som inte gagnar vare sig hästen eller människan. Man vill lösa upp blockeringar i kropp och sinne för att bättre hälsa och mående ska få plats, mer vitalitet och livskraft. KS är icke tvingande, man låter kroppens egen intelligens sköta läkningen i den ordning och i den takt som individen klarar av och har möjlighet till. Less is more. Så som jag ser CR och KS så är det det renaste, enklaste, naturligaste, mest självklara metoderna jag kommit o kontakt med så här långt.

Jag har även utbildat mig, gått kurser, läst på om andra metoder som jag tycker mycket bra om och som jag använder mig av så som Tellington TTouch, Alexanderteknik, Franklin metoden, Feldenkrais, Sure Foot, Walkfeeling, optimummetoden med flera. Även dessa ser jag som samma som CR och KS, de kommer bara från andra infallsvinklar och vissa använder sig av olika hjälpmedel. 

Jag har ägnat många timmar och mycket energi åt att läsa på om, söka information om, diskutera, lyssna och titta på ämnen som hästens och människans anatomi, fysiologi, biomekanik, psykologi, utrustning, skötsel med mera, dels för att själv växa, bli förståndigare, göra bättre val, men även för att kunna vägleda andra som vill få inspiration till sina egna liv. 

Något jag gång på gång blir varse om är att allting hela tiden beror på, ingenting är svart eller vitt. Allting beror på allting upp till denna punkt. Vi är alla på olika vägar genom livet, på olika platser vid olika tidpunkter. Vi har olika syften, mål och önskningar. Det finns alltså inga universala lösningar, inga långsiktiga quick-fix, allting är i en ständig process där man ibland behöver vägledning.
Känner du att min kunskap och mina erfarenheter är något du vill ta del av så går jag gärna bredvid dig på din väg. Jag delar gärna med mig, bollar ideér och tankar. 

Jag ser fram emot att träffa dig!