Biodynamisk kraniosakral terapi

Vad är Kraniosakral terapi?

Kraniosakral terapi med biodynamisk inriktning är mjuk och varsam, och samtidigt kraftfull. Syftet är att hjälpa kroppens förmåga till självläkning. Spänningar och blockeringar i bindväv, muskler och ligament släpper och leder till att ben, leder och organ kan återgå till normalt läge och optimal rörelse. Kraniosakral behandling passar de allra flesta.

Många med stress, utmattningssymptom och/eller smärta och värk, berättar om både fysisk och psykisk lättnad. När kroppen är utsatt för stress, oavsett orsak, kan känslan bli att man ”tvingats in i en för trång kroppsstrumpa”. Den kraniosakrala behandlingen brukar medverka till att kroppen vidgar sitt utrymme (space) och det ger en lättare känsla i hela kroppen.

Ibland är det gammal historik som gömmer sig i kroppens cellminnen och en behandling kan vara litet som att ”skala en lök”. Man börjar med höljet för att närma sig kärnan.

​För att kunna avgöra om ks kan hjälpa dig rekommenderas du att testa några behandlingar för att se att det verkligen gör skillnad för dig. En individuell behandlingsplan tas fram i samråd med dig och terapeuten. Samarbete med andra som är inblandade i din hälsa är välkommet för att få bästa möjliga resultat för dig.


En kraniosakral terapeut är tränad i att med sina händer identifiera de avvikelser som kan uppstå i fascians rörelsemönster. Terapeuten assisterar och ger kroppen möjlighet att hitta tillbaka till sina ursprungliga rörelser. När kroppens fascia känner igen sina originalrörelser skapas förutsättningar för en inre läkning hos kroppen. Många kunder upplever en positiv känsla och beskriver den som en känsla av avslappning, bättre sömn, bättre stresstålighet m.m. efter behandlingen. Djurägare beskriver ofta att deras hund eller häst upplevs som gladare och mer tillgänglig som en första reaktion på behandling.

​En av pionjärerna inom osteopati var William Garner Sutherland (1873 -1954) som utforskade det kraniosakrala systemet (ett fysiologiskt system) som finns mellan skallen (kranium) och korsbenet (sacrum) samt ryggmärgen tillsammans med ryggmärgsvätskan. Det här systemet rör sig i en särskild rytm precis som hjärt- och kärlsystemet. Dr.Sutherland upptäckte att det gick att påverka det kraniosakrala systemet med olika behandlingstekniker. Kraniet och sacrum (korsbenet) har givit namn år kraniosakral terapi.

Dr. Sutherland utvecklade kraniosakral terapi till att omfatta mer än skalle, ryggrad och korsben. Detta har bidragit till kunskap och förståelse för hur man kan behandla alla vävnader, ryggkotor, leder och organ. Kroppen är en helhet där alla strukturer är sammanlänkade med varandra genom bindväv, fascia. Detta förklarar varför en obalans i en del av kroppen kan ge påverkan i en helt annan del av kroppen. De senaste åren har tvärvetenskaplig forskning bekräftat kraniosakral terapis inställning till att fascian är en helhet som är i kontakt med hela kroppen.